
Hoe maken wij thee
We vinden het leuk om uit te leggen hoe wij onze thee maken. Iedereen kan het thuis ook doen!

Vanzelfsprekend moet je eerst ergens de juiste planten zien te vinden, of ze zelf kweken in de tuin. Wij kweken zelf alles biologisch, we zaaien bijvoorbeeld kamille, stokrozen en goudsbloemen, en we planten malva, stokrozen, rosa rugosa en diverse soorten munt.

Op een mooie dag gaan we verzamelen, mandje mee en plukken maar. Soort bij soort.

Elke plant heeft nog zijn eigen regels; zo knippen van de braam de stekelige nerfjes eruit, die zijn niet fijn in de thee.

Van stokrozen plukken we alleen de bloemblaadjes van de bloem. Van goudsbloemen kan de hele bloem gedroogd, maar het droogt veel sneller als je alleen de lintbloemetjes neemt.

Sommige planten wassen we, zoals braambladeren en brandnetel. Maar kamillebloempjes kunnen juist weer beter niet gewassen worden, en goudsbloem wassen we ook niet.
Het drogen zelf kan op allerlei manieren: op een schone theedoek in de vensterbank, in een net of stuk vitrage, in krantenpapier, of in een voedseldroger.





Wij hebben zelf zonnedrogers gebouwd, waarmee je de kracht van de zon versterkt en heel efficiƫnt kan drogen. In een zonnedroger droogt het sneller, verkleurt het veel minder, en wordt het niet nat of vies.

Als je munt en citroenmelisse met steel en al droogt, kun je achteraf makkelijk de blaadjes eraf ritsen.
Grote bladeren, die erg opkrullen, kun je met je handen wat fijner maken en zonodig nog even verder laten drogen.
Het is belangrijk dat de gedroogde thee in schone droge zakken bewaard wordt.
