Fotoverslag 2021

Op onze gezamenlijke tuin (Pollepaed) is deze zomer heel wat in de tuin gedaan, we hebben héél véél bloemen, en hier en daar wat groente. Een veldje goudsbloemen, een veldje wilde rozen, een veldje venkel, een veldje lavendel… Half november staat er nog van alles te bloeien!
Nienke verzamelt venkel voor de thee.
Goudsbloem droogt voor de thee.

Op het veldje waar de (Zweedse) peultjes hebben gestaan hebben we winteruitjes gezet, die kunnen alvast wortelen en als alles goed gaat hebben we volgend jaar vroege uien. Ze worden er in het begin vaak door vogels uitgepikt en liggen dan los, die zetten we dan maar gewoon weer terug.

De tuin gonst vaak van de insecten; bijen, hommels, vlinders. Sommige bloemen trekken veel honingbijen, maar er zijn ook enorm veel soorten wilde bijen. We proberen soms met een app (bijvoorbeeld Obsidentify) de beestjes te determineren. Trouwens, soms duiken er onbekende (wilde) planten op in de tuin, en daarvoor werkt de app “Plantnet” heel erg goed! Een foto maken van een plant is natuurlijk wat makkelijker dan van een insect dat voortdurend weer naar een andere bloem hopt.

Dit insect was groot! Opgezocht met Obsidentify, bleek het een ‘stadsreus’ te zijn.

Koolwitje op de verbena bonariensis

Na een regenbuitje kan het ook erg mooi zijn op de tuin, zie hier op het groene dakje
Anne geeft uitleg tijdens een Velt workshop over Ekoplaza compost, die we voor onze ‘lasagne’-compost mogen gebruiken. Er moet wel heel veel bruinig/houtig materiaal bij want anders wordt het veel te nat en stikstofrijk en gaat het rotten.

Het plastic halen we eruit. Ook ‘recyclebare’ plastics, want die verteren wel heel erg langzaam. We hebben besloten om die toch bij het restafval te doen.

We krijgen ook nog Bokashi emmers van Jouw Dagelijkse Kost, vol met gefermenteerd keukenafval. Die begraven we ergens in de tuin, het bodemleven krijgt hier een opkikker van. Ook weer een hele mooie manier om afval nuttig te maken.

Soms hebben we iets te veel ‘groene’ materialen voor onze compost, dan weet Anne nog wel een paar gezellige varkens die er raad mee weten.
We hebben verhoogde bedden gemaakt waar we ‘moeilijk afval’ storten wat niet zo geschikt is voor in de compost. Zo verandert gras en brandnetel uiteindelijk ook wel weer in aarde. Ondertussen groeit er van alles op.

Natuurlijk hebben we in het najaar weer met een groepje Groene Voeten appelsap geperst, samen met mensen van duurzaam Makkum, dat zijn hele gezellige dagen. Puur op handkracht appels tot sap persen, duurzamer kan het niet.

We hebben allerlei producten gemaakt: siroop van vlierbloesem, sering, rozenbottel, colakruid, maar ook jam, saus en sap van allerlei soorten bessen en bramen.

De Japanse Wijnbes is ook altijd een succes. Die heeft lekkere vruchtjes die een beetje lijken op frambozen maar geen wormpjes van de frambozenkever krijgen, wat zeker een voordeel is!

Waar gaan onze producten naar toe? Natuurlijk smullen we er zelf van, we geven het cadeau, we verkopen een deel via het project ‘Van boer naar buur’, er gaat thee naar ‘Jouw Dagelijkse Kost’, we verkopen soms via een tafeltje bij de weg of soms op (duurzame) markten, maar dat was de laatste tijd vaak niet mogelijk. We vinden het vooral leuk om te delen, vooral informatie te delen over wat je allemaal kan doen met alles wat uit de natuur komt. Zelf proberen we altijd weer nieuwe dingen uit: wat kun je bijvoorbeeld allemaal met mierikswortel (raspen en in azijn leggen, en o wat prikt dat aan je ogen!), en we hebben een klein potje mosterd gemaakt van eigen oogst mosterdzaadjes. En de appelwortel (yakon), wat kun je daarmee? Een heerlijke salade maken!

Een bosje biologische bloemen uit de tuin. Als je uien of preien laat doorschieten krijg je ook heel decoratieve bloemen, die prima geschikt zijn voo

We hadden een grote pol witte aster op de tuin, die trok zo veel bijen en vlinders! Die hebben we vermeerderd door de plant te delen, wat een leuk idee dat we daar volgend jaar weer nieuwe planten van hebben! Veel vaste planten kunnen in het najaar gedeeld worden, als het nog niet vriest.

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende manieren waarop je met groen en duurzaam bezig kunt zijn. Zo waren we ook met een paar Groene Voeters bij de Klimaatmars in Amsterdam 6 november, 40.000 mensen, wat was iedereen creatief met zelfgemaakte borden en teksten, en wat superknap dat mensen van 14, 15 jaar oud toespraken houden voor zo’n groot publiek!

Overleg aan de picknicktafel